Installera braskamin i hemmet

På vintern är det mysigt att krypa upp framför brasan och värma sig efter en heldag i skidbacken eller med att bygga en igloo med barnen. Braskaminen går att installera i alla hus och kan till och med höja värdet på huset. En alternativ värmekälla är alltid välkommet och med den konstanta höjningen av elpriset kan du sänka uppvärmningskostnaderna genom att elda under vinterhalvåret.

Välja braskamin

Fundera först på vilken typ av du vill ha och behöver. Ska ni elda för värme under vintern behöver ni en med bra effekt och som håller värmen även efter elden har slocknat. Täljstenskaminer på 10 kW kan vara ett bra alternativ. Man räknar med att en värmekälla på 10-12 kW har kapacitet att värma en normalstor villa med någorlunda öppen planlösning och täljsten håller kvar värmen i flera timmar efter eldningen. Vill ni bara elda för att grilla lite korv eller mysa behöver du egentligen inte titta så mycket på effekten och kan gå efter pris och design.

Installationen

För det första krävs det en bygganmälan eller bygglov för att installera en braskamin. Prata med din kommun för att få veta vilka regler som gäller där du bor. Du behöver bara en bygganmälan om du ska renovera en skorsten eller sätta in en braskassett i en öppen spis. Vill du installera en braskamin med egen skorsten behöver du bygglov. Innan du skickar in ansökan behöver du ta kontakt med en skorstensfejare som undersöker förutsättningar och godkänner en framtida installation.

Du behöver hitta en lämplig plats för braskaminen. Vill du värma hela huset med braskaminen ska den stå på entréplan så att värmen stiger uppåt genom mellanbjälklaget till övervåningen. När du köper en braskamin brukar det medfölja alla delar som behövs för en komplett installation. Det är tillåtet att göra det själv men har du inga kunskaper om ämnet eller lite tid är det bättra att ta in ett företag. Platsen du köper braskaminen på kan säkerligen ge dig kontaktuppgifter till företag som sysslas med installationen, om de inte gör det själv.